Meddelare: P Hägg  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Bremö fiskeläge

De gamla ha talat mycket om Bremer. Han skulle vara ett slags underjordisk herreman och ha sitt tillhåll vid Stenviksmyra här på ön. Om honom ha många sägner varit.

En gång förlorade ett par fiskare en åra ute vid Finviken. En av dem måste då springa hem till fiskeläget efter en åra. Då han på återvägen kom i närheten av kyrkan, snavade han och föll omkull, och då svor han till. I detsamma lyftes han upp och fördes i en handvändning till Stenmyra. Det skulle vara Bremer, som på detta sätt straffade karlen för att han svor vid kyrkan.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen VII.