Titel: Förebud för avrättning

Meddelare: Födorådstagare Per Olsson  År: 1915

Socken/stad: Nora  By/kvarter: Grötom

I gränsen mellan Skog och Ullånger är en gammal avrättningsplats. En gammal gubbe här i byn, som dog i vinter, hade varit ut för ett äventyr på den platsen. Gubben hette Jöns Karlström. - En kväll i sina unga år kom han och red den vägen fram. Just då han kommer till avrättningsplatsen får han se en skjuts stå vid vägkanten. I åkdonet satt det tre personer och bredvid stod en karl med en stor, blank bila. Hästen skyggade, så att han inte höll på få honom fram, fast vägen var fri. Själv blev han hårt illamående strax efteråt. - Icke lång tid därefter skedde en avrättning på platsen. Han trodde, att synen var ett förebud till detta. Han har själv talat om detta för mig, och han brukade inte skarva och ljuga.