Titel: I forna tider fanns i varje socken en s.k. "sockenlapp"……………..

Meddelare: Sara Kajsa Ahlman  År: 1913

Socken/stad: Tynderö  By/kvarter: Skillsåker

I forna tider fanns i varje socken en s.k. "sockenlapp". Denne person var dock icke av lapsk härkomst utan av bondesläkt. Titeln var ett öknamn. "Lappen" tillkallades alltid, då ett djur skulle kastreras, häst, hund eller katt slaktas. Det hörde till "lappens" åliggande att verkställa detta ävenså flå dylika djur. Dessa arbeten ansågs vara förnedrande för "riktigt" folk. Möjligen kunde man själv skjuta en häst, men huden skulle lappen även då draga av. Ingen ville umgås med "lappen", och hans barn fick söka sig gifte bland "lappbarnen" i andra socknar. "Lappen" blev aldrig bjuden till barnsöl, gravöl eller bröllop, men till dessa senare ägde han rätt gå objuden. Han fick dansa med bruden och undfägnades som de andra gästerna. "Bröllopspengar" gav han icke, men ofta kunde det hända, att han förärade brudparet någon "vidlyftig" (svårtillverkad, konstrik) sak, som han själv förfärdigat. Inte sällan fick han av brudparet en slant i stället. Sista "lappen" här i socknen hette Komberg. Jag minnes honom mycket väl.

Anmärkning: Tillverkandet av korgar, kvastar, notret av tågor samt vidjearbeten benämnas av en del äldre personer i trakten "lapparbeten", emedan sockenlapparna ofta sysslade med dylikt slöjdgrenar, detta ehuru t.ex. korgflätning i och för sig ej hänförte till förnedrande sysslor, men väl kunnat för den däri skicklige vara lönande nog.

Ur Hammarstedtska arkivet. Sociala förhållande. I. Byväsen.