Titel: Johan, yngsta sonen min, kom till stan i skräddarlära………………..

Meddelare: Märta Modin  År: 1910

Socken/stad: Tuna  By/kvarter: Matfors

Johan, yngsta sonen min, kom till stan i skräddarlära hos Vesterlund. Denne var från norra Ångermanland, och därifrån hade han med sig en flicka, som också var i lära. Hon var kär i Johan, men han ville ingenting med henne, fast hon var så snäll och inställsam mot honom. Varenda morgon kom hon och gav honom kaffe på säng. Då hon inte fick, som hon ville, blev hon elak och tänkte riktigt förstöra honom, och det gick nog bra. Hon behövde bara laga så, att han fick i sig litet dödmull. Jaha! Johan blev alldeles galen. En dag hoppade han ut genom fönstret på verkstan och kom aldrig mer tillbaka. Ingen visste, var han höll till, men slutligen kom han då hem till oss och klagade. Han trodde, han skulle bli tokig. Beständigt såg han de underjordiske, och det var en fin fru av det där folket, som flera gånger velat ha honom med sig. Strax for jag till Kajsa Lisa i Långsjön med pojken. Hon kunde bra mycket. - En skojare ville en gång byta hästar med henne, och då han icke fick, modstal han hennes häst, så att hon föll omkull på vägen. Men Kajsa fick snart upp den, och så körde hon upp skojaren, och i detsamma hon for förbi honom, modstal hon hans häst, så att den föll omkull, och skojaren måste slå ihjäl honom på stället. - Jaha! Hon tog ett glas med brännvin, läste och rörde i detta. Om en stund sade hon till Johan, att han skulle få se den, som rådde för, att han blivit, som han var, om han ville titta i glaset, men han ville inte. Han var så led jäntan. Så fick han dricka ut glaset, och sen somnade han, som han inte gjort på länge. Men riktigt lik sig blev han aldrig, tyckte jag, fast även jag gjorde det lilla, jag kunde. - Förresten var det bara dumt, att han kom till Vesterlund, för där lärde han sig supa.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Trollkunniga I.