Uppteckning nummer LMV-TNM64

Titel: Spökhistorier

Upptecknare: Carl C:son Liljedahl

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Juniskär

För omkring 30 år sedan, då jag bodde på Alnön, närmare bestämt Alvik, Medelpad, skulle jag en kväll i skymningen gå för att möta min hustru, som gått för att hämta mjölk. Jag beräknade att möta henne på en viss plats, där jag inväntade henne. Då jag passerat stället mötte jag henne också som jag tänkt mig. Jag beslöt skämta med henne och gå förbi utan att låtsas om att det var jag. Jag såg henne tydligt och såg även att hon bar mjölkkrukan. När jag gått några meter förbi, vände jag mig om för att se hur hon uppfattat mitt skämt. Men döm om min förvåning, då hon inte fanns på plats! Jag sökte överallt men utan resultat. Jag såg ju nyss så tydligt då hon gick förbi mig och såg hur hennes förkläde blåste ut ibland och täckte mjölkkrukan. Jag funderade en god stund och så fortsatte jag i samma rikning och hoppades att möta henne verkligt, vilket jag också gjorde, precis likadant som nyss. Detta äventyr talade jag inte om för henne då genast, men jag sporde henne om att hon fått vänta på mjölken, vilket hon bejakade. Om jag talat om det genast så hade jag säkert fått gå efter mjölken själv i fortsättningen.

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Uppteckningsnr: NM64