Titel: "Baradillern"

Meddelare: Sigrid Margareta Bergström  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Bränne

"Baradillern". (Uttrycket torde vara importerat från Helsingland. Uppt. har nämligen icke på något annat ställe i Medelpad påträffat det och Bränne ligger vid södra gränsen), gjorde man i bastun en torsdagskväll. Hopknuten gråvadmalsäfsingar lindades ihop till ett runt nystan. Så skar man sig i vänstra ringfingret och dröp blod i nystanet och sa: "Ost och smör skall åt mig rinna, och jag skall själv i helvetet brinna". Då blev det liv i baradillern, och den for och rullade mellan gårdarna och gjorde skada på andras kreatur, och där den for fram, lämnade den efter sig skit, som såg ut som gul flöte (grädde). Då den blev gammal, dog den. - Baradillerskit har jag själv sett flera gånger.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen.