Titel: "Den sure" och mjölnaren.

Meddelare: Anders Andersson  År: 1915

Socken/stad: Viksjö  By/kvarter: Nyhemmanet

Morfar min talade om den här historien: I Dalen här i Socknen bodde en gubbe, som hade lurat "den sure." Gubben var i en liten kvarn här nere i ån och höll på mala en natt. Då kom "den sure" till honom och de kom sams, att han skulle lära den där gubben trolla, men först skulle den sure ha något av hans blod och naglar. Gubben gick ut och tog sporrarna och litet blod av en "kånke" (tupp) och gav "den sure," och så fick han lära sig trolla. Men sen kom väl "den sure" underfund med att han blivit narrad på blodet och naglarna, och därför dämde han upp vattnet i ån så häftigt, att gubben inte höll på hinna undan. Emellertid räddade han sig och levde länge därefter. Men då den där gubben höll på dö, var det en "kånke", som hela natten satt ute på stugubron och gol.