Uppteckning nummer LMV-M1137b

Titel: En huvudlös

Meddelare: Hemmansägare Karin Jonsson  År: 1915

Socken/stad: Skog  By/kvarter: Alderskog

Det var en afton på sommaren 1873. Jag skulle gå från Gallsätter till Nyland. Innan jag gav mig iväg var det en av mina flickbekanta, som avrådde mig gå ensam, för hon hade hört sägas, att det brukade visa sig en mansskepnad uppe på en av backarna efter vägen. Flera stycken hade sett den och det var ingen riktig människa utan endast en syn. Jag brydde mig inte om det där utan gick. Jo, gissa på! Då jag kom i den där backen fick jag högst uppe se en karl stå på vägen, men inte brydde jag mig om det där utan jag fortsatte som jag hade det kom inte ont ihåg. Men då jag kom ända inpå karlen, blev jag så oherrans rädd, att jag höll på pissa åt mej, för då såg jag, att detta inte kunde vara naturligt. Det var icke något huvud på karlen, och han hade på en kapprock, som var så lång, att fötterna nätt och jämt syntes. Alldeles precis lika som den de andra sett där. De tror, att någon karl blivit mördat där i forna tider och detta är vålnaden efter honom.

Samma uppt. nr. 1137 finns tidigare, men ej fritext -1137.