Uppteckning nummer LMV-K625

Titel: I färd med att lära sig trolla.

Meddelare: Erik Hällström  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Rotudden

Det här skedde 1841 eller 42. Då var i Nässjö en person, som hette Jan Jansson i Husjö. Han var trollkarl, stod nog i förbund med själva den onde. Mycket var han anlitad för allt möjligt. Slutligen kom det till honom en som hette P. Huss och var från Göppböle. Han ville lära sig trolla av Jan. Jan gav honom en bok och sade, att han skulle läsa i den så skulle det, då tiden var inne, komma en man, som skulle lära honom trolla. Hussen läste i boken en tid framåt. Så hade en hans faster i Tynderö dött, och han skulle dit på begravning. Nu var han duktig att supa. Innan han gav sig iväg till T. den där gången, satte han sig att dricka ett par kaskar. Bäst det var, fick han på andra sidan bordet se en fullkomligt främmande person sitta. strax förstod han, att detta var den, som skulle lära honom trolla. Då Huss gick ut, följde främlingen med ut på bron. "Du har fått en bok av Jan Jansson och vill trolla?" frågade han. "Jag har funderat på det," svarade Huss. "Nå," fortfor den andre, "då du nu fraktat din faster till kyrkogården, skall du ta ut liket ur kistan och föra det med dig hem, sen skall jag komma till dig, och vi skall tala med den döda." I detsamma var främlingen borta. Men då gick Huss in och kastade svartkonstboken på elden, för han tyckte, att detta gick för långt, och då hade det jämrat sig i elden, som hade där varit en massa barn. -Detta hörde jag själv, att Huss talade om för nuvarande kyrkoherden Petrus Brandéll i Nordingrå, på ett husförhör, som han höll i Helgums by 1865 eller 66.