Titel: Huvudlös vålnad

Meddelare: Födorådstagare P. Bylund  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Getingstabodum

I en av gårdarna här i byn var det i min ungdom mycket "oknytt", och detta hade pågått en längre tid. På nätterna såg man ofta ljus i mangårdsbyggningen. Ena ögonblicket lyste det i övervåningen och nästa ögonblick i den nedre. En av kamraterna gick fram till byggningen för att titta på fönstret och se efter, om något märkvärdigt syntes inne i rummet. Då han kom fram dit, kom det glidandes ned ur fönstret som en ljuslåga. Den sjönk ned till hans fötter och slocknade. Somliga hade på nätterna hört buller uppe på vinden, alldeles som hade någon vältat omkull en hel tunna ärtor. Andra åter hade sett en huvudlös man stå i ladugårdsporten. Han hade på sig bara byxor och skjorta. Allt detta troddes komma därav, att de i den där gården skulle mördat en gårdfarihandlande. Sedan de bägge, som skulle ha varit med om detta, dött, blev det slut på spökerierna där i gården.