Titel: Den gången gick det bra, för ladugårdspiga men längre fram……………………….

Meddelare: Märta Modin  År: 1910

Socken/stad: Tuna  By/kvarter: Matfors

Den gången gick det bra, för ladugårdspiga men längre fram i tiden hade hon otur med de osynlige. Jag följde gubben för att hjälpa honom med ett flyttningslass, som han skulle skjutsa till en annan by. Då vi satt och vilade på ett ställe tog jag ett grässtrå och petade tänderna, så att de började blöda. Jag kom inte bättre ihåg, än att jag spottade ut blodet på marken framför mig. Då såg jag en stor svart hand fara framför ögonen på mig och jag blev så tvärsjuk, att jag måste sätta mig upp på lasset, och sen blev jag sängliggandes ett par veckors tid. Det blev en sån ohygglig värk, i hela huvudet, och underkäken svällde opp, så att den var i jämnhöjd med näsan. Jag trodde att jag skulle stryka med. Så hade jag mig till en, som slog åder, men han fick inte mer än ett par droppar varblod ur hakådern på mig. Så det gjorde ingen mån. Men den natten fick jag klart för mig, varifrån det onda kom! Det kom in i rummet sju karlar av de underjordiske och ställde upp sig efter ena väggen. De var så obegripligt fint klädda och hade gevär på bägge sidorna om kroppen, och de pekte alla på en gång med sina gevär mot mig, och jag väntade för vart ögonblick, att de skulle skjuta mig. Jag blev alldeles kall av förskräckelse och bad gubben, att jag skulle få ligga oppe vid väggen. Jaha, det fick jag, men ingenting sov jag den natten. Men nu visste jag, vad jag hade i munnen. De där underjordiske hade hållit på exesera, och jag hade spottat blod på dem, och så hade de hämnats genom att sätta det där onda i munnen på mig. På morgonen satte jag gubben att gå i kistan och söka rätt på en del saker, som jag uppgav, och av det där ställde jag ihop en sats och satte honom att gå och kasta det där på en plats, som jag bestämde. Nu var det hela två mil därifrån och till den plats, där jag "råkat i", men de, som skulle ha de där sakerna, nådde nog fram. Emellertid - så fort det där var utkastat, fick jag somna, och jag sov i tre dygn i ett enda sträck, och det gick inte väcka mig. Men sedan blev jag bra.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Övernaturliga väsen VI. Underjordiska.