Titel: Skrömta i Solberg

Meddelare: Födorådstagare Israel Norberg  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Ödsbyn

I byn Solberg här i socknen var på sin tid ett förfärligt spökande i Kerstop Pers gården, men Janne Juhlin hade visst "gjort bort" det där. Det berättas, att han kom dit en kväll och blev liggande i spökgården. Frampå natten kom det in i rummet, där han låg, en huvudlös karl. Denne räckte fram handen åt Juhlin. Han tog spöket i handen, och det ledde honom till en riskas ett stycke från gården. Där hade spöket sitt huvud, som det tog och satte på sig. Sedan talade det och sade, att det var en dalkarl eller västgöte - jag minnes inte vilketdera - som hade farit omkring med handel och blivit mördat där i gården och sedan gömt under rishögen. Då spöket sagt detta, försvann det, och sedan har det varit lugnt där i gården.

Samma uppt. även under rubrik: VII. Sagor och sägner. B. Sägner h. ) Varjehanda sägner. Om: 6 ) Biskopar och präster och deras förrättningar.