Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-M2632

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Skrömta i Solberg

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Födorådstagare Israel Norberg  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Ödsbyn

I byn Solberg här i socknen var på sin tid ett förfärligt spökande i Kerstop Pers gården, men Janne Juhlin hade visst "gjort bort" det där. Det berättas, att han kom dit en kväll och blev liggande i spökgården. Frampå natten kom det in i rummet, där han låg, en huvudlös karl. Denne räckte fram handen åt Juhlin. Han tog spöket i handen, och det ledde honom till en riskas ett stycke från gården. Där hade spöket sitt huvud, som det tog och satte på sig. Sedan talade det och sade, att det var en dalkarl eller västgöte - jag minnes inte vilketdera - som hade farit omkring med handel och blivit mördat där i gården och sedan gömt under rishögen. Då spöket sagt detta, försvann det, och sedan har det varit lugnt där i gården.

Samma uppt. även under rubrik: VII. Sagor och sägner. B. Sägner h. ) Varjehanda sägner. Om: 6 ) Biskopar och präster och deras förrättningar.

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:VIII_1917. Uppteckningsnr: 2632


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


FAMILJEPORTRÄTT MAN KVINNA POJKE FLICKA

FLOTTNING FLOTTARE

BYGGNAD

Förkläde

Tapetprov

Kaffekuksa