Meddelare: Jakob Mikaelsson  År: 1910

Socken/stad: Tuna  By/kvarter: Rude

Då jag var barn, inträffade ofta att folk kom med en butelj vatten och ville, att jag skulle gå till smedjan och blåsa i vattnet med smejepusten. De skulle ha det att tvätta sig med, då de fått kvisslor i ansiktet, ("tiråkt"). Då en ogift blåste, skulle vattnet få större kraft, trodde man. Vid blåsningen gick så till: Först blåste man ut all luften ur bälgen, sedan blåste man tre gånger i flaskan, så blåste man bälgen tom igen, så tre blåsningar i flaskan o.s.v. tills man blåst nio gånger i flaskan. Då detta var gjort, tod de buteljen, korkade den och gick sina färde utan att säga något. - Man skall nämligen aldrig tacka för sådana tjänster.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Botemedel I.