Titel: Gubben min i livet och jag skulle en gång frakta några…………………..

Meddelare: Märta Modin  År: 1919

Socken/stad: Tuna  By/kvarter: Matfors

Gubben min i livet och jag skulle en gång frakta några kreatur från en by till en annan. De var främmande för varandra och ville inte följas. Särskilt var det en oxe, som var besvärlig. Han skulle prompt vända om. Vi höll på bli alldeles rådlösa, men nu har jag skaffat mig en del "vetenskaper", som väl kon synas simpla, men de är ändå bra att kunna. - Jag tog bara tre brödbitar och for med dem tre gånger kring mitt vänstra ben och lät så oxen äta upp dem. Sen var det ingen fara för, att han inte följde mig nog så snällt. - Sånt är bara en liten vetenskap.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Kreaturens skydd och trevnad I.