Titel: Spökerierna i Solberg och Juhlin

Meddelare: Hustru Eva Norlén  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Västergensjö

Man har allmänt trott, att spökerierna i Kerstop Per´s gården i Solberg skulle komma sig därav, att han skulle ha mördat en gårdfarihandlande, en smålänning. Underligt såg det också ut, ty det blev med ens så storartat där i gården, berättade de. Bl.a. hade han satt upp handel. Strax invid gården stod en liten lada. Den användes aldrig sedan till något, men ändock revs den inte bort så länge Kerstop levde. Man tror, att han grävt ned smålänningen där. Då han var död och sonen övertog gården, sände denne efter pastor Janne Juhlin, att han skulle försöka få bort spökerierna. Prästen vakade till efter midnatt och han hade prästkragen och kappan på sig hela tiden. Men ens gick han ut. Det syntes alldeles som hade något kallat honom med sig ut. De trodde, att det var en ande, som endast prästen kunde se. Om en liten stund kom han tillbaka in, klädde av sig och gick till sängs. Sedan hördes det ej mera spöka där i gården.

Samma uppt. även under rubrik: VII. Sagor och sägner. B. Sägner h. ) Varjehanda sägner. Om: 6 ) Biskopar och präster och deras förrättningar.