Titel: Försvunnen jude

Meddelare: Kronojägare Kristofer Jonsson  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Solberg

För en 20 år sedan kom en person bort här på trakterna. Det var en jude, som gick omkring och sålde fickur och dylikt. Man misstänkte, att han blivit "knäppt" av en karl i Innertellmo, ty denne blev med ens så förmögen på sådana där judeklockor. Den personen är nu i Amerika. - En hans granne fick en natt höra någon jämra sig så illa borta i skogen. Det lät som hade en människa varit i livsfara. Han steg upp, klädde på sig och gick dit ropen hördes. Då han kom fram, blev det alldeles tyst, men då han var på hemvägen, uppträdde det där ljudet strax på sidan vägen ända intill honom. Det följde ända fram till byn och där hördes det försvinna under en lada. Man har räknat ut, att juden blivit nedgrävd där.