Meddelare: Johan Ulrik Åsman  År: 1910

Socken/stad: Tuna  By/kvarter: Fors

Matts Olsson i Rännö brukade köra till Stockholm med fågel, fisk, brännvin o.s.v. En gång var det någon nere i Helsingland, som modstal hans häst, så att han inte höll på få ut honom på morgonen, men Matts var förstås karl att laga den. Bonden i gården sade, vem han trodde vara orsak till olyckan. Matts lovade, att denna nog skulle få sin lön. - Då Matts kom tillbaka från Stockholm, hängde en ny hästhud ute på en hässju vid närmaste granngård i byn. Matts hade modstulit denna häst så att han strukit med.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Häst,hästsko.