Titel: Medel mot oknytt - gala

Meddelare: Änka Anna Greta Lök  År: 1914

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Graningebruk

Det var några pojkglopar, som gav sig iväg till en timmerkoja, där en ensam karl höll till. De klättrade upp på taket och hade varjehanda otröjsamma läten för sig. Karlen trodde att det var något sorts oknytt. Han till att läsa och be både Fader vår o välsignelsen, men det blev inte bättre på taket för det. Då satte karlen till att gala som en tupp. Pojkarna blev så fulla av skratt, att de måste ge sig iväg för att inte röja sig. Karlen talade om detta sedan och sa: "Läsa må då vära, men si gäla rår. " - Det här är sanning och har tilldragit sig här i socknen.

Samma uppt. även under rubrik: I. Människan. B. Ungdomslivet, frieriet. a. ) Upptåg, lekar.