Uppteckning nummer NM-THA16321a

Meddelare: Olof Lind  År: 1910

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Boda

I Flata bodde en sån där blåsgubbe, som de kallade "Knös-Yonke" efter gården Knösen, där han var född. Han anlitades ofta för värk, som han botade sålunda: Han hämtade vatten ur en källa, som flöt mot norr. Flaskan skulle korkas under vattnet - innan den togs upp. Då han så kom till den sjuke, öppnade han flaskan, hällde ur litet i en kopp, som han sedan blåste i och läste över, under det han rörde om i vattnet med en kniv. Tången skulle gå genom hela skaftet på kniven. Med detta vatten skulle den onda lemmen smörjas. Flaskan med vattnet fick ej på några villkor stå inne i ett rum, där man sov, ty då förlorade vattnet sin kraft. Denna behandling fick jag reda på genom att min styvfar en gång anlitade honom.

Yonke var så inne i sitt "blåseri", att han på dödsbädden i yrseln låg och blåste och läste sina trollböner. I det dagliga livet var han tystlåten och allvarsam, ett drag, som ofta utmärkt såna där trollkarlar.

Ur Hammarstedtska arkivet. Botemedel I. Blåsning.