Meddelare: Emma Andersson  År: 1910

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Grim

Jon-Ers- Stina i Bode fick bråddöden. Husstegen blåste ned och slog ihjäl henne. Hon hade varit ett otäckt stycke i livet och därför gick hon igen. Många såg henne, och på nätterna drog hon täcket av pigorna. Man hörde henne också nattetid gå och svassa i sin sidenklänning och skramla med silvret och pengarna, för si, hon var en riktig storbondkäring.

Men hon gjorde också annat spektakel. En dag, då de höll på att baka, tog det till att smälla och leva i ugnen, så att pigorna blev så rädda, att de sprang därifrån och lät en hel ugnsfylla bröd brinna upp.

Det blev mycket tal om de där spökerierna, och hennes son grosshandlare Vestin, var så arg över allt pratet, att han kunnat skjuta alla, som sade något om det där. Men till slut fick han brått skaffa dit en, som kunde ta styr på olivet. Han hade väl helst träffat henne själv, ty man hade strax förut hittat honom avsvimmad på kontoret. Sedan vismannen varit dit slapp hon ej längre än till grinden.

Då hon skulle begravas, mor Stina, var det hos en av grannarna, som de var onda på Stinas anhöriga och som därför inte gick på begravningen, men de var nyfikna och ställde sig på utkik i en skogsbacke i närheten av gården, men de blev nöjda den gången. - Då liket bars ut och sattes på vagnen, fick de se en stor, svart hund komma larvande ur stugan och följa efter liket hela vägen, så långt de såg. Han hade ögon, som glödde, och det rök ur halsen på honom. - Men kanske var detta lika mycket för deras egen skuld som för den dödes. En av dem, som såg mor Stina gå igen var Olof Johansson i Klöstra. Han var hemma i den gård, där det nu är skyddshem för vanartade barn.

Ur Hammarstedtska arkviet. Döden VI. Gengångare.