Titel: Jag har varit ladugårdspiga i 19 år och 8 månader……………………..

Meddelare: Märta Modin  År: 1910

Socken/stad: Tuna  By/kvarter: Matfors

Jag har varit ladugårdspiga i 19 år och 8 månader på ett och samma ställe, och det var hos disponent Berencrutz här på Matfors, och det fick jag silvermedalj för. Somliga tror, att det inte är stor konst att sköta kräken, men ska man göra det riktigt, vill det nog till, för det finnes så många konstigheter i och under fähusen. Vi har de här underjordiske över allt, och de är inte så snälla mot oss människorna, fast nu för tiden vill inte ungt folk tro på sånt, men jag har sett exempel flerfaldiga gånger. Det behöves nog, att man kan skydda sig mot dem. Det finnes fähus, där man ingen lycka har med kräken, och detta beror därpå, att de underjordiske har sitt tillhåll på den platsen. Då kan man ju stänga vägen för dem genom att lägga in kvicksilver i dörrstocken, men bättre är att rejelt lösa ut jordfolket. Där hos disponenten var det en sådan otur med kräken, att de höll på bli alldeles rådlösa för dem, men jag fick lyckan tillbaka. I varje kobås släppte jag ned en ettöring och sade: "Där får ni för er del. Låt mig nu få igen min lycka, och är det så, att jag går i vägen för någon, som jag inte kan se, så får ni vara bra och flytta, för jag är för fattig att göra det". Sen blev det bra. Det behöves inte vara någon stor summa, som man löser ut dem med, men det skall vara udda slantar. Somliga svär och brukar Guds namn, då de ska göra tillrätta sånt, men det behöves inte. Man talar bara med dem som med andra människor, för de är folk, de med. De härstammar ju från Lucia, som hade tolv barn men fick sex av dem förvisade av frälsaren, för hon skämdes för dem. Detta har jag läst i min ungdom i en gammal bok, som hette "Jesu barndomsbok". Det finnes lika mycket av de där osynliga som av de riktiga människorna.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Övernaturliga väsen VI. Underjordiska.