Meddelare: Ingi Stina Voxberg  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Flata

Det var en sockenskrivare här i Torp, men jag är inte god till att minnas, vad han hette, och förrästen var det före mitt minne. Sedan han var död, hörde man flerfaldiga gånger hans röst uppe i kyrkogården nere sockenstugan. Han ropade prostens namn. Då denne fick höra talas härom, tog han sin hjälppräst med sig och gick dit. Den döde beklagade sig då, att han ej kunde få någon ro i graven, för han hade gjort socknen så mycket orätt. Prosten svarade, att han ej kunde göra något åt detta, då han ej talat om det, medan han levde. Han måste ha det, som han ställt det. Sedan hörde man ej till den rösten mera. De sade också, att Erik Larsson i Torpshammar ropade från kyrkogården. Jag vet ej, om någon var och frågade honom. Han var emellertid svår att spela kort, medan han levde, och ett sorgligt slut fick han. Han drunknade. Jag var ändå med och svepte honom.

Ur Hammarstedtska arkivet. Döden VI. Gengångare.