Titel: Strax norr om älven, i Bode by, bodde en gumma…….

Meddelare: Per Ersson  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Hjeltanstorp

Strax norr om älven, i Bode by, bodde en gumma, som hette Stina Nilsson. Hon ljöt bråddöden, i det stegen föll ned från byggningen och slog ihjäl henne. Hon hade väl något fördolt, som hon ville ha oppenbarat, för hon gick igen. Ingen i gården såg henne, men de hörde, huru hon bultade på dörrarna om nätterna. De var rädda och vågade ej träffa henne. Så fick Ol Johansson i Klöstra höra talas därom, och han sade, att han ville träffa henne. Han skulle tala med henne, han. Joo, giss på! En dag träffade han henne långt från hennes hem. Hon bar på en kaffebricka. Han talade aldrig om, vad hon sagt honom, men efter den dagen blev det ro i gården.

Ur Hammarstedtska arkivet. Döden VI. Gengångare.