Meddelare: Ingeborg Svedin  År: 1910

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Boda

Jöns Persson i Ede är nu över 80 år. Han har varit synsk. Då han var ung, var han en vinter i björkhuggningen norr på skogarna och låg på nätterna i en fäbodstuga.

I samma stuga har jag varit flera gånger.

En kväll, sedan han lagt sig, kom där in två kvinnor, lade ved på elden och satte på en gryta, som de hade med sig, och tog till att göra ost. Den ena hölls vid spisen och skötte om grytan, den andra stod borta i en vrå och kramade av vasslan ur osten, så att det skvalade. Om en stund kom två karlar in och hälsade: "Frö, frö!" Så talade de om, att någon dött, men Jöns kunde aldrig komma ihåg namnet på denne. Sedan gick de, och Jöns vände sig mot väggen och somnade. På morgonen var allt i stugan lika som då han lade sig. T.o.m. haken låg pålagd på insidan dörren. Jöns Persson har också brukat se de dödas andar.

Ur Hammarstedtska arkivet. Döden III. Syn av likskaror, i syne.