Titel: Det onda samvetet

Meddelare: Arrendator Isak Johan Söderholm  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Vik

Det var en gubbe i Östgraninge, som hette Jon Ivarsson. Han var samtida med min far. Som ung var han till sjöss, men sedan kom han hem och övertog hemmanet efter far sin. Han var tungsint och orolig, och på kvällarna och nätterna hörde han alltid någon komma och kasta ned bojor och kedjor ute i förstugan. Då brukade han säga: "Jaså, du är här nu?" De trodde, att han begått något brott till sjöss och nu förföljdes av något osynligt för detta. Till slut gick han till en gudelig smed nere vid Bruket och han hjälpte honom från detta.