Uppteckning nummer NM-KHA0208

Titel: Per Vidén var en burgen bonde i Vivsta by här i socknen…………………..

Meddelare: Johan Ulrik Åsman  År: 1910

Socken/stad: Tuna  By/kvarter: Fors

Per Vidén var en burgen bonde i Vivsta by här i socknen. Han är död nu, men jag kände honom mycket väl i livet. Han har själv i förtrolighet berättat följande för mig och ett par andra vänner: Han hade två småflickor, som han var mycket kär i. De där flickorna dog i någon slags smittosjukdom, och de blev begravna på samma gång. Förresten var det jag, som sjöng på deras grav. Detta tilldrog sig någon gång på senvintern. Strax före midsommar for Vidén till sin syster i Selånger för att hälsa på och hade gumman sin med. Dagen efter midsommardagen for de hem. Landsvägen går strax intill Tuna kyrkogård. Omkring 12-tiden på natten kom Vidéns åkande där förbi. Litet rörd av brännvin var han nog men inte full, ty han var ej av den sorten, som söp mycket. Vid kyrkogården säger han åt sin hustru: "Håll i hästen en liten stund, så ska jag gå in och hälsa på småflickorna". Hon ville inte, att han skulle göra detta, ty det var olämplig tid, tyckte hon, men han var envis och gick. Stod han så en stund vid barnens grav, och då blev det annat av. Hela kyrkogården var full av folk - mest flintskalliga gubbar. De stod så tätt packade, att Vidén endast med stor möda kunde kämpa sig fram tum för tum, och de trängde honom så att han inte kände annat, än att han skulle kvävas. Gumman såg ej annat av detta, än att gubben gick mycket sakta, armbågade sig fram, vände och vred på sig och kryssade som i stor trängsel. Slutligen nådde han fram till åkdonet, satte sig upp och skulle köra, men då vändes trillan i ett nafs upp och ned, så att ena skalmen kom över ryggen på hästen, men allt höll och ingen skadades. Vidén reste sig upp, och nu var intet i vägen, utan de kom lyckligt och väl hem. Själv trodde han, att detta äventyr kom därav, att han gick in på kyrkogården på olämplig tid.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Övernaturliga väsen.(Allmänt).