Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-M401Titel: Oknytt-föremål taget fr. kyrkogården

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Lars Andersson  År: 1915

Socken/stad: Viksjö  By/kvarter: Nyhemmanet

Min farfar grävde i körrgåln. Då hittade han i en grav en "glitterkrona". De brukade nämligen förr i tiden åt små, döda flickor göra kronor av s.k. glittermessing (mycket tunt messingbleck) som de satte på huvudet åt dem, då de svepte dem. Det var en sådan krona han fann, och den var mycket väl behållen, varför han tog hem för att visa sina barn, huru grannt de hade på sig i graven. Sen lade han in den kronan i en dragkista, men där blev ett sånt prasslande och knapprande, att han tog och flyttade ut den i ett uthus. Men då blev där riktigt oknytt. Där levde det emellanåt, så att man trodde, att huset skulle braka ihop. Då måste han ta och bära kronan tillbaka i kyrkgåln, för han förstod, att det inte var riktigt ha den. Sen blev det lugnt. Detta talade han själv om, och han brukade då inte prata bredvid munnen.

Samma uppt. även under rubrik: IV. Kyrkan och kyrkogården. d ) "Medel" från kyrkan och kyrkogården. 4. ) Dödben, dödkött, hår, naglar, likkistspikar och andra kistdelar; gravvårdar.

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:I_1915. Uppteckningsnr: 401


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


MAN SÅGVERK INDUSTRIOMRÅDE

GRUPPORTRÄTT SÅGVERKSARBETARE

BOSTADSHUS BRUKSHERRGÅRD

Vävprov

Pressjärn

Sparbössa