Titel: Det har berättats, att på den tiden, då vargar fanns här på trakten..

Socken/stad: Torp

Det har berättats, att på den tiden, då vargar fanns här på trakten, oppenbarade sig då och då en konstig figur, som de trodde var vargvården. Någon gång kom han in i en gård, än där och än här och hade två vargar i sällskap, och själv hade han ett ovårdat yttre. Aldrig begärde han något för egen del utan ville bara ha lite bröd åt "parkan" (vargarna), som han sade. Då han det fått, gav han sig iväg. Då bjälhuggarna på morgnarna kommo ut till sina täljplatser, hände det, att de fann vargvården liggande på en bjälke. Där hade han tillbragt den smällkalla vinternatten utan andra kläder än sina trasor. I Gissjö hade de en gång sett honom komma efter sjön med en vargflock på flera hundra stycken.

Ur Hammarstedtska arkivet. Däggdjur II.