Meddelare: Lisa Stina Sandström  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Nordleringen

En pojke hade på ett ställe kommit bort. De sökte honom mycket men fann honom ej. Hans mor skaffade sig då en orm, som hade en vit ring omkring halsen. Sådana ormar kallas kungsormar, och man har trott att man skall bli vis, om man kokar en sådan och dricker spadet. Gumman satte på ormen att koka. Så gick hon ut, men först förmanade hon dottern att ej smaka av spadet. Hon var emellertid nyfiken, doppde fingret i spadet och slickade av det. Då modern kom in, sade hon: "Mamma, nu vet jag att skällkon snart kommer med en svart- och vitrosig oxkalv". "Gud tröste mig!" utropade modern. "Nu har du tagit bort vidsomen för mig". Den räckte ej på mer än en. Pojken fann de emellertid igen. Han hade drunknat i en lergrop bak stugan.

Ur Hammarstedtska arkivet. Orm II. Vitorm.