Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-M608

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Spökeri på Stenhammar

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Fru Vendla Nilsson  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Kyrkskolan

Långt tillbaka i tiden ägdes Stenhammar av en patron, som de kallade "Polka-Pelle". Han var en, som levde i sus och dus, och det gick på den tiden högt till på Stenhammar. En gång hade där varit församlat ett sällskap och spelade kort. Fick så en av karlarna känna något konstig med foten under bordet. Då han såg efter, låg där en stor svart hund, som såg förfärligt stygg ut. Ingen kände igen djuret eller kunde räkna ut, huru det kommit dit. Någon av karlarna hade visst blivit så rädd, att han svimmat. Emellertid försvann hunden lika hastigt och oförmärkt, som han kommit dit.
I en stor sal på Stenhammar hänger porträtt av bl.a. den där Polka-Pelle. En gång i senare tid hade de haft supkalas i den salen. Så var det någon, som tog sitt glas och gick framför Polka-Pelles porträtt och skålade mot bilden. Då föll tavlan ned från väggen, och man kunde inte märka, att det var något fel varken på snöret eller spiken som höll tavlan.


Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:II_1915. Uppteckningsnr: 608


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


BOSTADSHUS

FOLKETS HUS INTERIÖR

HÄRBRE

Dockstrumpa

Vävprov

Mangelbräde