Titel: Spökeri på Stenhammar

Meddelare: Fru Vendla Nilsson  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Kyrkskolan

Långt tillbaka i tiden ägdes Stenhammar av en patron, som de kallade "Polka-Pelle". Han var en, som levde i sus och dus, och det gick på den tiden högt till på Stenhammar. En gång hade där varit församlat ett sällskap och spelade kort. Fick så en av karlarna känna något konstig med foten under bordet. Då han såg efter, låg där en stor svart hund, som såg förfärligt stygg ut. Ingen kände igen djuret eller kunde räkna ut, huru det kommit dit. Någon av karlarna hade visst blivit så rädd, att han svimmat. Emellertid försvann hunden lika hastigt och oförmärkt, som han kommit dit.
I en stor sal på Stenhammar hänger porträtt av bl.a. den där Polka-Pelle. En gång i senare tid hade de haft supkalas i den salen. Så var det någon, som tog sitt glas och gick framför Polka-Pelles porträtt och skålade mot bilden. Då föll tavlan ned från väggen, och man kunde inte märka, att det var något fel varken på snöret eller spiken som höll tavlan.