Meddelare: Erik Göran Persson  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Fränsta

En gång i världen åkte jag med "Spel-Jösse", och den skjutsen glömmer jag aldrig. Vi skulle fara från Fränsta och till Överede i Stöde. Från början hade vi Lars Johansson i Stöde i sällskap, och han hade en stor, röd häst, en duktig en. "Spel-Jösse" däremot hade bara en liten svart fan till märr, som till på köpet var rätt trög av sig. Jag kände kräket mycket väl, och hon var visst inte det minsta övermans. Men, då "Spel-Jöns" tog i tömmarna, bar det iväg, så att den stora, röda hästen blev långt efter på bara en kvarts mil. Det var på söndagsaftonen, då folket for hem från kyrkan, så att det var körare i körare i en striande ström efter hela vägen. Där fanns en hel hop duktiga hästar, men "Spel-Jöns" lilla svartmärr flög om dem alla som en pil, och det märkvärdiga var, att han inte manade på henne, utan han satt och höll tömmarna bara som vanligt, man jag lade märke till, att han alltid körde förbi till vänster. Nådde vi då Lars Larsson i Ede, och han hade en stor, svart hingst, som var den bästa, som funnits på dessa trakter, för han sålde den och fick 1000 Kr., och det var väl ungeför lika mycket som 3000 nuförtiden. Då vi nådde Lars Larsson, blev det nappatag. Vi var på krönet av en backe, och storsvart´n höll på få övertaget, men då lutade sig "Spel-Jöns" ned och läste en bön. Den var lång, men jag minnes bara en liten del, men den kommer jag mycket väl ihåg, för det gick så på rim. Jo, han sade: "I Jesu namn körer jag fram lagerne tusen djävlars änglar". Då var det som om själva fan farit i lill svarta. Hon flög iväg som ett skott och lämnade hingsten långt efter sig. Så gick det ända till Överede. Då vi kom fram, hoppade jag genast av och kände märren under lakarna, men, tro mig eller inte, om du vill, det fanns inte minsta tillstymmelse till värme i lakstan. Han var stygg, "Spel-Jöns."

Ur Hammarstedtska arkviet. Trollkunniga I.