Titel: En av mina ungdomsbekanta slog sig på trolldom….

Meddelare: Per Ersson  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Hjeltanstorp

En av mina ungdomsbekanta slog sig på trolldom, och han skulle väl också kunna åtskilligt mer än storhopen. I en fädostuga hade de så ohjälpligt med vägglöss, att ingen kunde ligga inne på nätterna. Då den en gång höll på slå i bodarna, kom Vackerberg, han hette så, dit, och de beklaga sig för honom. "Det lär väl gå att visa ut dem", mente V. Tog han så alla räfsor, som fanns, och lade ut dem, ända mot ända från stugudörren och långt ut på vallen. Sedan folket gått ut ur stugan, befallde han vägglössen ge sig iväg. De kom ned från sina hål och springor och vandrade ut i en lång rad efter räfsorna och sedan fanns ej vägglus skapad i huset. Och detta skall då verkligen vara sanning, efter vad de berättat.

Ur Hammarstedtska arkivet. Groddjur, Insekter m.m. Vägglöss.