Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-M627

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: En spökspis

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Erik Hällström  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Rotudden

Detta tilldrog sig sista gången vi hade krig, alltså 1814. Erik Nilsson i Ytterfälle var på väg till sitt hem körande. Han hade varit i kronskjuts. Då fick han på vägen se en liten gris springa framför hästen. Det flög i honom nånting pojkaktigt, så att han tog till att förfölja grisen, köra efter den. Så slog hästen till grisen med foten, och då gick grisen sönder och försvann i tusen gnistor och eldkvastar. Om en stund vände han sig om och fick se en skjuts strax bakom med två herrar på. Då han på kvällen släckt ljuset, fick han se de där två herrarna vara inne, men ingen annan kunde se dem. De var där i gården på samma sätt i fjorton dagars tid, och karlen höll på bli alldelles tokig. Då var det i Säbrå en präst, som hette Zelahn. Han skulle ha studerat i Wittenberg och kunde lite mer än supe å sätt ner. Det blev ingen fred i huset, förrän Z. hade varit dit och motat ut det där osynliga följet, men det hade suttit hårt emellan. Detta hörde jag som ung av Lars Ersson i Fälle och han hade varit hos Erik Nilsson vid den där tiden.

Samma uppt. även under rubrik: V. Magi f. ) Trollkunnigt folk och deras bedrifter. 1. ) Trollkunniga präster. VII. Sagor och sägner. B. Sägner. h. ) Varjehanda sägner om: 6. ) Biskopar och präster och deras förrättningar.

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:II_1915. Uppteckningsnr: 627


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer
FRILUFTSMUSEUM BONDGÅRD KORNHÄSSJA

KYRKOINTERIÖR KYRKA

Servett

Fåtölj

Bottiner, par