Meddelare: Sven Olsson-Åkerman  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Nordanede

En bonde körde ett brännvinslass från Sundsvall och till Östersund. I Torp kom fiskalen och skulle lägga beslag på lasset. Gubben sprang in till Björk, som var en stor trollkarl, och bad honom för Guds skull hjälpa sig. "Gå du", sade B., "det blir nog bra!". Jaha, han iväg och körde lasset med fiskalen på, dit denne önskade. Men då inträffade något märkvärdigt. Fiskalen tyckte, att hela brännvinnlasset åkte in i märafittan, och han höll tillbaka av alla krafter, men, då det såg ut, som skulle han själv åka in i styggheta, måste han släppa och låta bonden fara sin väg.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trollkunniga I.