Meddelare: Inga Olsson  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Rånbäck

Gubbarna i Viken hade en otäck trafik med lik och annat från kyrkogården. De hade en dräng, som jag kände mycket väl. En kväll var han i något ärende till Fränsta och gick förbi kyrkogården. Fick han så höra, att det var någon som rustade där inne. Han ställde sig på lur och fick då se, att de kom dragandes med ett lik uppifrån kyrkogården och ned till sjön. - Helst tog de kropparna av självspillningar. En garvargesäll hade hängt sig och blev begraven bak kyrkan. Han hette Blomberg. Det berättas för full sanning, att de fraktat hans kropp till Getberget. En del av liket hade de väl ätit upp - Lill-Kalle, de kallade, hade t.o.m. kommit med en sådan där köttbit och velat ge gubben min, men han tog förstås inte emot den. En annan gång hade de velat ha honom med i kyrkogården.

Ur Hammarstedtska arkivet. Botemedel II. Likdelar.