Meddelare: Sven Olsson-Åkerman  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Nordanede

Ol Persa i Stöde skjutsade en gång ett smörlass söderut. En natt blev detta bortstulet. Drängen hans fick först se, att det var borta, och han blev förstås till sig, må veta. "Å, var inte rädd du", mente Ola, "det är bara nå´n, som tagit det i förvar åt oss. Du ska få se, att han nog kommer igen med det". Då det led mot middagstiden, och ingen syntes till med smörlasset, gick Ol Persa i dörren och slog ett kors i luften med foten och sade: "Ja, men nu vill jag att du ska ta på skynda dig med smörlasset". Om en stund kom det körandes i fullaste fart med smörlasset och lämnade det på gården. Ola gick ut och tackade honom, för att han haft lasset i förvar, och så lät han honom gå.

Ur Hammarstedtska arkivet. Botemedel II. Korstecken.