Meddelare: Per Ersson  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Hjeltanstorp

"Spel-Jösse" var en konstig persedel i det han nödvändigt ville lära ut sina trollkonster, men det var endast de unga, han lade an på. Våren, då jag skulle läsa mig fram för prästen, kom jag att skjutsa honom frän Kärvsta till Ede. Han ihop med mig. Han ville ovillkorligen, att jag skulle lära trolla. Det var just rätta tiden, då jag snart skulle gå till nattvarden första gången, ty aldrig mera yppade sig ett så gynnsamt tillfälle för mig att komma över kraftiga trollmedel. Då jag gick till nattvarden skulle jag smuggla undan obladen och behålla den. Vinet skulle jag behålla i munnen, till dess jag kom i bänken och då spotta det i en ren näsduk. Det där vore utmärkt bra saker att ha. Om jag ville förvärva mig jaktlycka och säkerhet som skytt, skulle jag bläcka ett kors på ett träd och fästa oblaten på korset och så skjuta på densamma, till det dröp blod ur den. Detta skulle jag dels smaka av själv och dels stryka bössan med invändigt. Då skulle jag bli säker på hand och ingen skulle kunna förgöra bössan för mig.

För att jag aldrig skulle bli övermannad i fångkastning, lärde han mig, att jag tidigt på våren skulle fånga en huggorm, rycka ur honom gäddarna och sätta i rockslagen som knappnålar. Den, som sedan högg tag i mig, skulle domna i armarna.

Ville jag vara riktigt säker på att det skulle gå bra för mig, då jag var ute och körde, skulle jag, då jag betslade hästen, säga: "Jesus bevare!" och så skulle jag lägga tömmarna i kors över hästmanken, innan jag gav mig iväg.

Ville jag göra något oåtkomligt för tjuvar, skulle jag skaffa mig främsta leden ur pekfingret av en självspilling, knyta den i ett snöre, som var jämt tre alnar långt och draga den tre varv motsols kring det, som jag ville förvara. Kom en tjuv inom den kretsen, slapp han ej ut, förrän jag gav honom lov.

Vidare läste han upp en hop besvärjelseformler, men jag minnes ej något av det där. Han var gammal då, "Spel-Jöns", och hade födoråd i Ede. Det såg ut, som ville han förskaffa sig sin herres gunst genom att värva honom anhängare. Det säges, att hans slut var hemskt. Han ville inte vara ensam, ty han tyckte, att djävulen var närvarande för att taga honom. De, som vakade hos honom, hade ej roligt, ty Jöns låg hela tiden och pratade med någon, som de ej sågo. De beklagade sig, att det var långsamt värre.

Ur Hammarstedtskia arkivert. Trollkunniga I.