Titel: Per Olov Sundling i Vike Holm hade två fästmör….

Meddelare: Gerda Johansson  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Nordanede

Per Olov Sundling i Vike Holm hade två fästmör, en rik och en fattig. Föräldrarna ville, att han skulle ta den rika, men själv tyckte han nästan bättre om den fattiga, så att han var i bryderi. Gick han så till Ol. Steffansson i Västbyn och bad honom gå på kyrkogården och fråga de döda, vem han skulle ta. Jaha, Ola lovade honom, att han skulle få komma en viss kväll, så skulle de försöka. Lade så Ola rmd med en annan gubbe i byn, och de kom så sams, att Per borde ta den fattiga flickan. Då kvällen kom, att de döda skulle frågas, gick den där andra gubben i förväg till kyrkogården och hängde ett lakan över sig. De hade så kommit överens, han och Ola. Denne tog så Per Olov med sig till kyrkogården, och de ställde sig utanför muren. "Ska Per Olov ta Anna Lisa?" frågade Ol. Steffansson. Då reste sig mannen där innanför upp och svarade grovt och hemkt: "Jaa". Detta upprepades tre gånger. Per Olov tog den fattiga flickan och blev lycklig med henne.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trollkunniga I.