Meddelare: Sven Olsson-Åkerman  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Nordanede

(Ol. Persa i Stöde) 4:

Ol. Persa i Stöde var Stockholmsfarare, men därjämte var han trollkarl. En dag, då han var ute i långskjuts, gick han på sidan vägen och gjorde sitt ärende, och där tappade han börsen. Han saknade den ej förrän på kvällen, då han kom till kvarters. Han trodde, att någon stulit börsen av honom, och tillgrep så sina trollkonster för att få den tillrätta igen. Det var meningen, att tjuven skulle få brått med att komma tillbaka. Men det blev annat utav. Ola måste själv i springningen och det så häftigt att han höll på ta ihjäl sig. Det blev sent, innan han kom i säng den kvällen, men då hade han fått igen börsen.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trollkunniga I.