Titel: En spökgubbe

Meddelare: Hemmansägare P.O. Sjölund  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Helgum

Far min var från Starred i Stigsjö. Han tog gifte från Böle. Då han höll på fria hade han alltså att gå över Böleslia, som i alla tider gått och gällt för ett riktigt spökhål. En morgon gick han hem från fästmön medan det ännu var mörkt. Då han kom på Böleslia sken det med ens upp strax på sidan om honom, och då han tittade dit, gick där en svartklädd karl i bredd med honom och bar ett ljus i handen. Den där karlen var så onaturligt lång, att ingen människa kan bli så lång. Karlen följde med honom ett långt stycke, men så släcktes ljuset med ens och karlen försvann. Men sedan far kom hem, fick han lov gå och lägga sig och kände sig riktigt sjuk.

Samma uppt. även under rubrik: IV. Andeväsendena. f. ) "Smågubbar" och "troll" av obestämd karaktär.