Meddelare: Anders Nordin  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Nordanede

Det var i Hullsjön. De hade mistat hästarna och gått och sökt dem länge och väl utan att finna dem. Då var där en gammal trollfinne, som icke kunde gå utan käppar. Han sade så till sist, att han måste väl iväg och leta själv. De unga skrattade åt honom, men gubben gav sig iväg ändå i sällskap med sin lilla dotterson. Han hette ändå Settan Steffansson, och honom kände jag. Då de kommit ett stycke till skogs, satte sig gubben på en sten och sade: "Ja, men nu vill jag ta på höra dem snart". - "Å inte lär vi få höra dem än", mente pojken. Gick de så en liten bit till, då gubben åter satte sig och sade detsamma som förr men bra nog bestämt. Då det hade varit en stund, kom hästarna springande i räckkret och stannade framför gubben, och de var alldeles blöta av svett. Gubben steg upp, klappade dem och sade: "Ni har väl helst sprungit bra långt nu. Jo, Jo! Dä är väl helst nå´n som har satt bort er". Det där hörde jag Steffan tala om för pappa, då jag var barn.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trollkunniga I.