Meddelare: Johan Sund  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Vallsta

Jag och en finne, som hette Johan, låg en vinter oppe i Paradisåsen och högg björkar. En lördagskväll for Johan ned på bygden, och då han på söndagen kom igen, var han i fyllan. Ungefär 1 ½ halvstop brännvin hade han med sig hem det var ej literräkning på den tiden. Det där drack vi ur på kvällen, och jag tog då min beskärda del och det rikligt, men på den tiden tålde jag mycket. Johan blev oregerlig på slutet och började sjunga toner, som de ha på psalmerna i Finland, och det där lät så styggt, så huff! Även sedan vi lagt oss, lät han om sig. Så säger jag till honom: "Men hör du, Johan, det är nog bäst, att du slutar med den där låten nu, då det är mörkt. Jag är inte säker på, att inte den här kojan står på ofredlig mark. Vi ha tjärnen strax nedanför, och här invid väggen är det hårda berget, som du vet. Rået tycker nog inte om, att vi håller oljud, sedan det är mörkt". Johan bara skrattade åt det där och fortsatte, som han börjat. Men så tog det till att vråla nere vid tjärnen alldeles som en gris eller björn. "Nu tror jag, de börjar komma, gastarna", mente Johan. "Joo, det kan nog hända det, och är du inte tyst, så får du nog höra mer". Han var i fyllan och brydde sig ingenting om utan vrålade på än värre. Då blev det ett sådant skrik och vrål utanför dörren, så Gud sig förbarme, och det stampade, så att det skakade i kojan, men då blev karlen rädd, och han nyktrade till med detsamma och blev tyst. Jag låg bara och tittade på brasan, för jag har hört sägas, att då sådana där gastar är ute, bruka de kasta eldbränderna upp genom skorstenen, så att det blir mörkt. Passar man emellertid på och lägger bränderna i kors orka de inte ta med dem. Då Johan teg, blev det snart tyst ute också, men efter den betan vågade karlen inte gå efter vatten, sedan det blev mörkt. Jag däremot hade ingen fara för att gå, vart jag ville. Är man bara tyst, sedan det blir mörkt, så inte lider man någon men av rået då.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen IV. Skogsväsen.