Titel: En mystisk spelman

Meddelare: Hemmansägare P.O. Sjölund  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Helgum

Mor min och en annan flicka, det var då hon var ung, gick och sökte efter korna i Böleslia hemma i Stigsjö. Den är sedan ålder ett spökhål och i synnerhet en plats som kallas Svartdalen. Flickorna befann sig just där. Så tog de till att dansa på en slät berghäll. Men därmed höll de inte på länge för de fick ett opåräknat sällskap. Det tog till att spela den allra grannaste dansmusik inifrån buskarna. De därifrån hals över huvud. Det är flera som hört denna mystiska musik på den där platsen, och därför talar befolkningen i trakten mycket om "Svartdalspsalmen".

Samma uppt. även under rubrik: IV. Andeväsendena. f. ) "Smågubbar" och "troll" av obestämd karaktär.