Meddelare: Johan Sand  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Vallsta

Per Jonsson i Finsta talade om för mig, att en av hans grannar tagit sig för att släppa in sina får på en täkta, som hörde Per till. Hon låg avsides till, så att det gick för sig att göra så. Per var dit och lagade gärdesgården tag på släng, men lika besatt låg fåren där dag och natt. "Då blev det ingen annan råd", sade Per Jonsson, "än att jag måste ta och sätta dit lon. Det låg 20 får döda i en hög borta på täktan en morgon, men sen behövde jag inte dras med deras får längre".

Han kunde lite mer än äta bröd, den där Per Jonsson, men nu är han död för länge sedan, men jag minnes honom mycket väl.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trollkunniga I.