Meddelare: Erik Göran Persson  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Fränsta

Per Jonsson i Finsta var vida beryktad för sina trollkonster och djävulskaper. Han kunde också göra underliga ting. Det är allt säkert. E. Jonsson i Kälen hade en hölada borta i en utslått. Den blev bränd av någon niding. Han iväg till Per Jonsson och sade: "Hör du bror! Kan du hjälpa mig få reda på, vem som gjort det där rackarstrecket?" - "Joo då! Gå du och tag några kol och litet aska i en messingsdosa och kom till mig, så ska du nog få hämnd". Jaha, han gjorde så. Man hade misstankarna på Karl Ersson i Kälen, för han var ovän till E. Jonsson. - Ett par dagar därefter gick Karl Ersson och plöjde på en åker hemma hos sig, och djäkulen anamma föll han inte ihop som en säck och dog på fläcken! "Han skulle inte ha bränt ladan din", sade Per Jonsson, då han träffade E. Jonsson, men denne gjorde sig ett ont samvete av detta i alla sina dagar. Han var svår, Per Jonsson. Det är nu 62 år sedan dess, för jag var 14 år, då det hände.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trollkunniga I.