Titel: Lars Jonsson i Finsta hade utslått uppefter vägen till Kälen..

Meddelare: Johan Lund  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Vallsta

Lars Jonsson i Finsta hade utslått uppefter vägen till Kälen. De hade fäbodar däruppe, så att det blev alldeles folktomt nere i gården, då de var där och slog. Lars Jonsson hade en pålitlig hund, som han brukade lämna att vakta gården på nätterna, men en kväll fick hunden följa med till bodarna, och den natten gjordes inbrott i gården. Tjuvarna hade tagit ifrån ett fönster på baksidan och gått in den vägen. För att få reda på, vilka tjuvarna var, vände sig Lars till Per Jonsson i Finsta. Han kom dit och undersökte saken. Där tjuvarna hållit till utanför fönstret, syntes spår i ett potatisland. Per Jonsson tog ett av de där fjäten på en skyffel och sade: "Den, som rår om det här spåret, skall drunkna inom tre dagar". Gick han så ned till sjön med mullen och kastade den i vattnet. Om ett par dagar fick man höra, att sonen till "Tjuv-Sven" i byn drunknat i flottningen. Så fick man klart för sig, att det var det där följet, som stulit, men det gick ej få fast dem bara på det där tecknet.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trollkunniga I.