Titel: I möte med andarna

Meddelare: Hemmansägare P.O. Sjölund  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Helgum

Per Perssons-Brunnström i Brunne i Stigsjö lever än, fast nu är han gammal. Det där är då en riktigt hederlig och trovärdig gubbe. Min far i livet och Per var som bröder. För honom hade Per berättat ett äventyr som han var ute för på Bölelia mellan Starred och Böle. Han hade en dag skjutsat en herre från Brunne och till Västanå, herrn hade egen droska, så att Per fick rida hem och leda den andra hästen. Bäst det var stannade hästarna.
Då han såg efter var vägen stängd av ett underligt följe av någon sorts osynligt anhang, men vad detta var hade far inte fått närmare besked om. Emellertid blev han där uppehållen både länge och väl och under tiden förhöll sig hästarna lugna. Slutligen öppnades vägen, och då satte hästarna iväg i fullt sken ända hem till Brunne, och de var så rädda, att de inte gav sig tid att följa den vanliga, och rätta vägen upp till gårds utan tog gent och under körbryggan.
I sista ögonblicket hann Per lägga sig raklång efter hästryggen, och hade han inte gjort detta, hade han helt säkert blivit ihjälslagen, för det var så lågt, att bryggan skrapade honom efter ryggen.
Själv har jag otaliga gånger färdats över den där Bölelia både i ljus och mörker, men blott en gång har jag haft ett litet äventyr där. Bägge fimmelstängerna föll på en och samma gång lös från alarna i selen. Det gick så precis på samma gång, att det hördes bara en smäll, då de slog i backen. Jag vill inte gärna tro på sådana där övernaturliga saker, men säkert är att det där inte skedde av en slump utan måste bero av någons åtgörande. Jag hade helt säkert dragit remmarna i selpinna - sånt glömmer en verklig körkarl aldrig och även om jag glömt det, kunde inte selpinnarna gärna ha hoppat ur så där samtidigt.

Samma uppt. även under rubrik: IV. Andeväsendena. f. ) "Smågubbar" och "troll" av obestämd karaktär.