Uppteckning nummer NM-THA0341a

Meddelare: Pål Andersson  År: 1910

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Gim

Det fanns en tid ett järnvägshotell här i Torpshammar. En person mistade en gång där på hotellet en plånbok och kunde ej finna igen den. Då var det någon, som rådde honom att fara till "Varg-Johan" i Tirsta (by i Torp), för han sades kunna lite mer än äta bröd. Då Johan fick höra om plånboken, sade han, att karlen oförvarandes rivit upp den ur fickan, och så hade källarmästaren hittat den. Han skulle emellertid se efter, vad som kunde göras. Nästa dag skulle karlen få besked. På morgonen gav "Varg-Johan" honom igen plånboken, och alla pengarna voro kvar i den. Pigan hos källarmästaren talade sedan om, att husbondens sängkläder den morgonen varit genomvåta av svett. Han hade nog fått göra en resa med plånboken och varit svettig, då han kommit hem. "Varg-Jonka" minnes jag mycket väl. Det är ej längre sen.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trollkunniga I.