Uppteckning nummer NM-KHA0343

Meddelare: Sven Olsson-Åkerman  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Nordanede

Det var en, som kom i tvist med en trollkarl om möjligheten att öppna kyrkdörren med trollmakt. Trollkarlen påstod, att det skulle gå, men den andra sade, att Guds makt var större än djävulens. Gick de så till kyrkan på natten. Trollkarlen sprang tre gånger runt kyrkan ansols, och så blåste han i nyckelhålet. Då hördes det komma en skara genom luften. Det ven och pep, och så tog det till att ruska i dörren, men de kunde ej få upp den, ty den andra hade för stark tro på sitt sätt. "Jo, så där är det att ha otrogna kamrater", mente trollkarlen.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trollkunniga I.