Meddelare: Anders Ekman  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Torpshammar

Det berättas, att "Spel-Gösse" i Hjeltan en gång hade samlat en hop människor omkring sig för att visa dem prov på sin trolldomsförmåga. Han skulle krypa genom en stor furubjälke längsefter. De såg honom träda in huvudet i ändan på stocken och så följde efter med hela kroppen. Men så kom där en gumma, som bar en hop porslin i förklädet. Jösse hade vänt synen på de andra men ej på henne. Hon såg därför, att han kröp på sidan om stocken. "Nu blir ni allt riktigt varsade", sade hon, "han kryper ju bredvid stocken". - "Se efter, vad du har i förklädet!" sade Jösse. Hon tittade ned och tyckte, att hon hade fyllt förklädet med stora ormar. I förskräckelsen släppte hon alltsammans i backen, och allt porslinet gick i kras.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trolldom och magi I. Vända synen.